Лето, и што друго да се прави преку викенд, освен да се оди некаде на прошетка, пикник, скара. Посебно кога имаме гости, такви кои ни доаѓаат од странство и еднаш годишно. Тања дојде од Ниш, специјално за концертот на Џамирокваи, а ние моравме да го искористиме максимално викендот кој престојуваше, па договоривме „скара“ во вилата кај Илија кај Марков Манастир.
Ете, доживување - посебна прилика, излез од градот и запознавање на нови луѓе. Тоа го замисливме. Нормално, секоја дружба и прво на мени - мафини. И што полесно и по-летно од мафини со боровинки.
Речиси сите мафини се прават на едноставен начин: ги мешате сувите и ги мешате течните состојки. Прво одделно, а потоа сето тоа заедно. А прецизните количини и изборот на состојките зависи од вкусот и мекоста кои сакате да ја постигнете.
Иако боровинките ми ги бојосуваат рацете, киселкастиот вкус на модрите топчиња ме потсетува на омилениот сладолед „на точење“ од детството. Свежото овошје е незаменливо, но замрзнатите боровинки имаат една предност, што топчињата се двојат и кога ќе ги посипете малку со брашно, не се разлеваат во тестото, туку остануваат цели.
А и во моментот имав само замрзнати. :) Бар за едноставни мафини, користам тоа што го имам на располагање. Оригиналниот рецепт, кој одамна го најдов на Интернет, го модифицирав малку и ја исфрлив коричката од трошки, позната како streusel, пред се’ зашто времето за припрема беше кратко, а и затоа што оваа варијанта е „по-летната“, што за мене е овој мек и сочен вкус. Некој друга средба, ќе го ставам и streusel-от..
Викендот почна мрачно и мокро. Истура ко од кофа. А времето за средба е 10 наутро во сабота. Значи, треба да станам во 8.30 и да се подготвам, а припремата на мафините и онака нема да одземе повеќе од половина час. Нели? :)
Шопингот траеше кратко, зеленчук и пијалок - десертот е веќе одамна готов и спакуван. Тргнавме со фина музика на радио и со желба што поскоро да излеземе од градот, па за 15 минути стигнавме до Марков Манастир. Само што во целиот дожд го „промашивме“ патот и побаравме GPS координати :)
Небото се’ уште мрачно, но дождот не ја спречи фурната да се распали и да ни испече пици, месо, риба и печурки. За секого по нешто.
И точно за десертот ете и го и сонцето. Големата тераса прекрасно не’ смести сите деветмина. Coca-cola и Скопско, за довршување на пиците и кафе за меките колачи. Среќа имаше и домашен десерт, зашто дозата мафини, не стигна ни за пола од нас. :)
Ете, доживување - посебна прилика, излез од градот и запознавање на нови луѓе. Тоа го замисливме. Нормално, секоја дружба и прво на мени - мафини. И што полесно и по-летно од мафини со боровинки.
Речиси сите мафини се прават на едноставен начин: ги мешате сувите и ги мешате течните состојки. Прво одделно, а потоа сето тоа заедно. А прецизните количини и изборот на состојките зависи од вкусот и мекоста кои сакате да ја постигнете.
Иако боровинките ми ги бојосуваат рацете, киселкастиот вкус на модрите топчиња ме потсетува на омилениот сладолед „на точење“ од детството. Свежото овошје е незаменливо, но замрзнатите боровинки имаат една предност, што топчињата се двојат и кога ќе ги посипете малку со брашно, не се разлеваат во тестото, туку остануваат цели.
А и во моментот имав само замрзнати. :) Бар за едноставни мафини, користам тоа што го имам на располагање. Оригиналниот рецепт, кој одамна го најдов на Интернет, го модифицирав малку и ја исфрлив коричката од трошки, позната како streusel, пред се’ зашто времето за припрема беше кратко, а и затоа што оваа варијанта е „по-летната“, што за мене е овој мек и сочен вкус. Некој друга средба, ќе го ставам и streusel-от..
Викендот почна мрачно и мокро. Истура ко од кофа. А времето за средба е 10 наутро во сабота. Значи, треба да станам во 8.30 и да се подготвам, а припремата на мафините и онака нема да одземе повеќе од половина час. Нели? :)
Небото се’ уште мрачно, но дождот не ја спречи фурната да се распали и да ни испече пици, месо, риба и печурки. За секого по нешто.
И точно за десертот ете и го и сонцето. Големата тераса прекрасно не’ смести сите деветмина. Coca-cola и Скопско, за довршување на пиците и кафе за меките колачи. Среќа имаше и домашен десерт, зашто дозата мафини, не стигна ни за пола од нас. :)
Summer and what else to do on the weekend but to go somewhere for a walk, picnic or a BBQ. Especially when we have guests, foreign guests that come to visit once a year. Tanja came from Nis, mainly for the Jamiroquai concert and we had to use the forthcoming weekend to the maximum, so we made arrangements to make BBQ at Ilija's country villa near Markov Manastir.
There, an adventure - special occasion, out-of-town getaway and meeting new people. That's what we had in mind. And of course, a get-together and the first thing on the menu are muffins. And whats easier and more "summer-y" than blueberry muffins.
Almost every muffin is made simply by mixing the dry and the liquid ingredients, first separately, then together. The quantity and the choice of the ingredients depends on the taste and the softness you want to get.
Although blueberries can colour my hands, the tart taste of the blue berries reminds me of my favourite taste of ice-cream from my childhood. Fresh fruit is irreplaceable, but frozen berries have the advantage to separate and when covered in flour they stay whole in the mixture.
Besides, I had only frozen blueberries to work with. At least, for simpler muffins I always use what I have in the fridge and in the cupboard. I modified the original recipe which I found some time ago on the Internet, leaving out the crumb topping (known as streusel), mainly because of the short time for preparation I had and secondly because this variation for me is more "summer-y" which means softer and savoury. Some other get-together, and there may be a streusel...
The day starts dark and wet. It just rains cats and dogs. And the meeting is Saturday at 10 am. Which means I have to get up at 8.30 to get ready, since the muffin preparation time isn't more than a half an hour. Isn't it? ;)
The shopping was short - mainly vegetables and drinks, since the desert was already made and packed. We were on our way with some nice music and eager to get out of the town, we were in Markov Manastir in 15 minutes. Only, because of the strong rain we missed the road and had to use GPS. :)
The sky was gloomy but the rain didn't stop the furnace to bake the pizzas, the meat, the fish and the mushrooms. There was something for everybody.
And the sun came shining right in time for desert. The big terrace fitted the nine of us just perfectly. Coca cola and Skopsko to finish the pizzas and coffee with the soft cakes. Luckily there was home made desert as well, because the muffin dozen wasn't enough even for the half of us. :)
There, an adventure - special occasion, out-of-town getaway and meeting new people. That's what we had in mind. And of course, a get-together and the first thing on the menu are muffins. And whats easier and more "summer-y" than blueberry muffins.
Almost every muffin is made simply by mixing the dry and the liquid ingredients, first separately, then together. The quantity and the choice of the ingredients depends on the taste and the softness you want to get.
Although blueberries can colour my hands, the tart taste of the blue berries reminds me of my favourite taste of ice-cream from my childhood. Fresh fruit is irreplaceable, but frozen berries have the advantage to separate and when covered in flour they stay whole in the mixture.
Besides, I had only frozen blueberries to work with. At least, for simpler muffins I always use what I have in the fridge and in the cupboard. I modified the original recipe which I found some time ago on the Internet, leaving out the crumb topping (known as streusel), mainly because of the short time for preparation I had and secondly because this variation for me is more "summer-y" which means softer and savoury. Some other get-together, and there may be a streusel...
The day starts dark and wet. It just rains cats and dogs. And the meeting is Saturday at 10 am. Which means I have to get up at 8.30 to get ready, since the muffin preparation time isn't more than a half an hour. Isn't it? ;)
The shopping was short - mainly vegetables and drinks, since the desert was already made and packed. We were on our way with some nice music and eager to get out of the town, we were in Markov Manastir in 15 minutes. Only, because of the strong rain we missed the road and had to use GPS. :)
The sky was gloomy but the rain didn't stop the furnace to bake the pizzas, the meat, the fish and the mushrooms. There was something for everybody.
And the sun came shining right in time for desert. The big terrace fitted the nine of us just perfectly. Coca cola and Skopsko to finish the pizzas and coffee with the soft cakes. Luckily there was home made desert as well, because the muffin dozen wasn't enough even for the half of us. :)
No comments:
Post a Comment