Хмм, long time no hear. Не дека прошло време од правење мафини. На пример, чоколадните ги правам често, понекогаш „подзакрпувам“ некоја комбинација со „заостанатото“ овошје. Долго време немав постирано овде, а овие, што ќе ви ги презентирам сега, мене лично ме воодушевија, па морав да ги споделам. Иако, гостите и дегустаторите ми ги нарекоа „не-доволно-благи“. :(
Да се разбереме, мафините не се слатки по default. Мафините се тип на брзи лепчиња кои се печат во порции, мали колку човечка дланка. И освен десерт, служат и како ужинка уз чајче, па дури и како оброк за доручек.
Долго време меркав добар рецепт за мафини за доручек. На нет најчесто се наоѓаат рецепти со трици или ржано брашно. Овој го избрав заради комбинацијата на состојките која ме привлече - интегрално пченично брашно, мед, кисела павлака и маслиново масло. Искрено, кога ги помешав течните состојки, практично совршенство - како растопен сладолед. Прсти да излижеш!
Иако веројатно домашниот мед би бил подобар, ќе треба да го стопите или попрактично, купете од маркет, од оној што не се здрвува. Во суштина изберете состојки кои полесно и помазно ќе се мешаат. Оригиналниот рецепт не бара никакви додатоци, но можете да ставите суво грозје, или јаткасто овошје или ситно сецкани јаболка, по желба одделно или во комбинација.Само не претерувајте за да не го уништите оригиналниот вкус.
Како и секогаш, додатоците зависат што имам во моментот во фрижидерот, па во мафините место си најде суво грозје. Тестото е малку густо и лепливо и тоа го прави донекаде практично е за ставање во подготвените калапи и хартиените чашки.
Ако ставите и само сода бикарбона наместо прашак за пециво, што практично користи да ја намали киселоста на павлаката, мафините растат најмалку два пати од својата големина. Рецептот велеше дека остануваат сочни и по печењето, иако не бев преголем оптимист. Но, искрено, и без сувото грозје, ова ми беа меѓу повкусните рецепти мафини кои некогаш сум ги пробала.
Како што споменав, дегустаторите не беа презадоволни, зашто ги пробаа во очекување дека се десерт. Мене искрено ми дојдоа таман, наредниот ден како доручек. Посебно ако ги спакувате во најлонски кесички, ќе ви останат меки и сочни неколку денови, без да изгубат од свежината и вкусот. Иако кога ги припремав ги замислував како мафини за зимски оброк, но морам да признаам дека едвај чекам да ги пробам во секое годишно време со некој новооткриен додаток ;)
Hmm, long time no hear. Well, not a long time since the last time I made muffins, anyway. For example, the chocolate ones, I make them very often, and sometimes, I mix something up using fruit that we've forgotten it's there. It's been a long time since the last time I posted on this blog, and the recipe which I present to you now, just left me speechless, so I decided to share it with you. Although my guests and muffin tasters called the "not-so-sweet".
Let's make something clear, muffins are not sweet by default. Muffins are a type of quick bread that are baked in small, palm-sized portions. And except for desert, they are used as snacks with tea, or even as a breakfast meal.
I've been looking for a great breakfast muffin recipe for a long time. On the Internet, most of the recipes are with bran or rye. But this one I chose for the irresistible combination of ingredients - whole wheatmeal, honey, sour cream and olive oil. When I mixed in the wet ingredients it was as perfect as melted ice cream. Too tasty!
Although probably organic honey would be better, maybe you'll have to melt it or for more practical reasons use one bought from the supermarket which won't crystallize. Basically choose ingredients that will mix in nicely and smoothly. The original recipe doesn't require any other additional ingredients, but you can always add raisins, nuts or finely chopped apples, separately or in combination. Just don't overdo it and ruin the original taste.
As always, it depends on what I have in the fridge, so raisins were added this time. The mixture was a bit thick and sticky which made it a bit more practical to fill the paper liners in the muffin pan.
Even it you put just baking soda, instead of baking powder, which is used to reduce the acidity of the sour cream, the muffins grow twice their size. The original recipe said they stay moist after the baking, but I wasn't very optimistic. Still, even without the raisins, I can honestly say that these are among the best tasting muffins ever.
As I said earlier, the tasters weren't very pleased, because they were expecting a desert. But they fit my taste perfectly, especially as breakfast treat the next day. If you pack them in plastic bags, they stay soft and moist for several days, without loosing of their freshness and taste. Although when I prepared them I imagined them as a winter muffin, I have to admit I can't wait to try them in another season with some newly discovered additional ingredient.
Да се разбереме, мафините не се слатки по default. Мафините се тип на брзи лепчиња кои се печат во порции, мали колку човечка дланка. И освен десерт, служат и како ужинка уз чајче, па дури и како оброк за доручек.
Долго време меркав добар рецепт за мафини за доручек. На нет најчесто се наоѓаат рецепти со трици или ржано брашно. Овој го избрав заради комбинацијата на состојките која ме привлече - интегрално пченично брашно, мед, кисела павлака и маслиново масло. Искрено, кога ги помешав течните состојки, практично совршенство - како растопен сладолед. Прсти да излижеш!
Иако веројатно домашниот мед би бил подобар, ќе треба да го стопите или попрактично, купете од маркет, од оној што не се здрвува. Во суштина изберете состојки кои полесно и помазно ќе се мешаат. Оригиналниот рецепт не бара никакви додатоци, но можете да ставите суво грозје, или јаткасто овошје или ситно сецкани јаболка, по желба одделно или во комбинација.Само не претерувајте за да не го уништите оригиналниот вкус.
Како и секогаш, додатоците зависат што имам во моментот во фрижидерот, па во мафините место си најде суво грозје. Тестото е малку густо и лепливо и тоа го прави донекаде практично е за ставање во подготвените калапи и хартиените чашки.
Ако ставите и само сода бикарбона наместо прашак за пециво, што практично користи да ја намали киселоста на павлаката, мафините растат најмалку два пати од својата големина. Рецептот велеше дека остануваат сочни и по печењето, иако не бев преголем оптимист. Но, искрено, и без сувото грозје, ова ми беа меѓу повкусните рецепти мафини кои некогаш сум ги пробала.
Како што споменав, дегустаторите не беа презадоволни, зашто ги пробаа во очекување дека се десерт. Мене искрено ми дојдоа таман, наредниот ден како доручек. Посебно ако ги спакувате во најлонски кесички, ќе ви останат меки и сочни неколку денови, без да изгубат од свежината и вкусот. Иако кога ги припремав ги замислував како мафини за зимски оброк, но морам да признаам дека едвај чекам да ги пробам во секое годишно време со некој новооткриен додаток ;)
Hmm, long time no hear. Well, not a long time since the last time I made muffins, anyway. For example, the chocolate ones, I make them very often, and sometimes, I mix something up using fruit that we've forgotten it's there. It's been a long time since the last time I posted on this blog, and the recipe which I present to you now, just left me speechless, so I decided to share it with you. Although my guests and muffin tasters called the "not-so-sweet".
Let's make something clear, muffins are not sweet by default. Muffins are a type of quick bread that are baked in small, palm-sized portions. And except for desert, they are used as snacks with tea, or even as a breakfast meal.
I've been looking for a great breakfast muffin recipe for a long time. On the Internet, most of the recipes are with bran or rye. But this one I chose for the irresistible combination of ingredients - whole wheatmeal, honey, sour cream and olive oil. When I mixed in the wet ingredients it was as perfect as melted ice cream. Too tasty!
Although probably organic honey would be better, maybe you'll have to melt it or for more practical reasons use one bought from the supermarket which won't crystallize. Basically choose ingredients that will mix in nicely and smoothly. The original recipe doesn't require any other additional ingredients, but you can always add raisins, nuts or finely chopped apples, separately or in combination. Just don't overdo it and ruin the original taste.
As always, it depends on what I have in the fridge, so raisins were added this time. The mixture was a bit thick and sticky which made it a bit more practical to fill the paper liners in the muffin pan.
Even it you put just baking soda, instead of baking powder, which is used to reduce the acidity of the sour cream, the muffins grow twice their size. The original recipe said they stay moist after the baking, but I wasn't very optimistic. Still, even without the raisins, I can honestly say that these are among the best tasting muffins ever.
As I said earlier, the tasters weren't very pleased, because they were expecting a desert. But they fit my taste perfectly, especially as breakfast treat the next day. If you pack them in plastic bags, they stay soft and moist for several days, without loosing of their freshness and taste. Although when I prepared them I imagined them as a winter muffin, I have to admit I can't wait to try them in another season with some newly discovered additional ingredient.
суво грозје
ReplyDelete